Thursday, February 25, 2021

Karijera i biznis

“Pošalji nam urađen zadatak, a mi ćemo te zvati na razgovor za posao”: Ovo je signal za VELIKI OPREZ!

S velikim interesovanjem sam se odazvala pozivu i mogu vam reći da je bilo veoma fino u razgovoru s dvojicom direktora, od kojih je jedan vlasnik, kako sam skapirala. Pri kraju razgovora rekoše šta očekuju od mene – da im kao testni zadatak dostavim PR strategiju za narednih godinu dana i to za sve ogranke njihove kompanije, a ima ih izvestan broj.

Ljubazno sam se zahvalila na ukazanom poverenju i rekla da je to jako odgovoran posao za koji treba dosta vremena (a i novca da se ne lažemo), kao i uvid u marketing plan, budžete, biznis ciljeve; i da ću shodno onome što je javno dostupno o njima poslati nacrt PR strategije.

Biće da sam odlično odradila posao, s obzirom da su ideju za vizuale implementirali u roku od odmah, a predlog da blogeri kojima je bliska IT struka pišu pod pokroviteljstvom te kompanije, takođe je ugledala svetlost dana, doduše kao projekat jednog poznatog konsultanta, a njihovog saradnika. Šta znam, možda identično razmišljamo, dešava se.

Oglasi za posao kao navlakuša

Pri procesu selekcije kandidata većina firmi sprovodi testove i zadatke, kao što su: poznavanje engleskog, rada na računaru, rada u specijalizovanim programima, MS Office, tu su psihološki testovi, snalaženje u situacijama i to je sasvim legitimno.

Međutim, ako ti neko tokom pregovora za posao zatraži da uradiš nešto što se kasnije može prodati/distribuirati/iskoristiti, upali ne jednu, nego sve moguće lampice!

Ovo je naročito simptomatično za delatnosti koje podrazumevaju intelektualni angažman, kao što su na primer:

  • izdavaštvo i mediji, prevođenje, pisanje;
  • marketing;
  • dizajn, ilustracija.

Pre skoro godinu dana na netu je osvanuo oglas za urednika dva specijalizovana sajta (iznajmljivanje vozila i selidbe), a zainteresovani kandidati (među kojima dvoje ljudi koje poznajem i koji su mi zatražili savet) su dobili vrlo specifičan zadatak. Napisati blog post za jedan od navedenih sajtova, pažljivo koristeći ključne reči, uzevši u obzir rangiranje na pretraživačima, a pride dostaviti i strategiju za plasman tog teksta.

Ah, kakav briljantan način da se za 0 dinara dobiju SEO/link building tekstovi, koji, na slobodnom tržištu, koštaju od recimo 3000 dinara pa naviše!

Pošto umem da budem i te kakav namćor, nije me mrzelo da istražim stepen optimizacije njihovih sajtova, tekstova i dam uput tim poznanicima kako da odgovore na zadatak.

Jedan od njih je odustao, a drugi je poslao kratak mejl: “Poštovani, vama ne treba urednik, već SEO pisac; pošto nisam početnik i iza mene su rezultati na ovom polju, prilažem vam linkove svojih tekstova za koje vrlo lako možete proveriti kako su pozicionirani”. Bez odgovora.

Šta činiti u ovakvim situacijama?

Ukoliko je firma koja ti traži zadatak ovog tipa – da nešto napišeš, nacrtaš, izneseš i obrazložiš ideju, uslovno rečeno poznata, probaj da dođeš do insajderskih informacija. Dođi do nekog ko radi tamo i saznaj kakve su im prilike: da li redovno plaćaju, da li poštuju zaposlene i saradnike, da li su skloni tome da nipodaštavaju tuđi rad, iskorišćavaju, prisvajaju ideje… Ove informacije se mogu naći čak i na forumima.

U slučaju da je oglas raspisala nedovoljno poznata ili tek otvorena firma, ne bih da te zračim, ali 90% je to način da na kvaran način prisvoje tvoje intelektualno/umetničko delo. U nekim oglasima za posao je sitnim slovima naznačeno da zadržavaju pristigli materijal i pravo da raspolažu njim. Kandidati i ne stignu do razgovora za posao.

Pred tobom su tri izbora:

  • Ne uraditi ništa. Zahvali se na ponudi i naglasi da nisi više zainteresovan.
  • Reci da si zainteresovan da uradiš zadatak, ali da želiš pisanu potvrdu da ukoliko ne prođeš proces selekcije, a tvoj rad bude iskorišćen, zahtevaš novčanu nadoknadu za njega.
  • Reci da si svestan da oni kroz zadatak žele zapravo da procene način na koji radiš/razmišljaš/stvaraš, te iz tog razloga prilažeš svoje pređašnje radove. “Ako umem da napišem tekst o svilenim trepavicama i on se odlično rangira na Google, izvolite link, zašto mislite da treba da se dokazujem pišući o selidbama? Za dobrog pisca nema loše ili teške teme”.

Svakako možeš uraditi to što se od tebe traži i nikako mi nije namera da te u tome obeshrabrim, ali, uzevši u obzir da se mnogi ne libe da iskoriste ovu sivu zonu, propust u zakonu, moj ti je savet da pametnije iskoristiš vreme.

Must Read

Everything You Need To Know About the “Clean Beauty 2019” Phenomenon

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...

Behind the Scenes: The Unveiling of Urban Decay’s New Product Line

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...

Meghan Markle’s Assistant Is To Launch a New Series of Accessories

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...