Saturday, February 20, 2021

Karijera i biznis

Kako uspešno proći intervju za posao

Intervju za posao smatra se vrhuncem procesa zapošljavanja. Evo nekoliko saveta za uspešan prolaz poslovnog intervjua koje stiže sa sajta za pretragu poslova u Hrvatskoj, Jooble.

Za početak, bitno je da već tokom telefonskog razgovora s potencijalnim poslodavcem ostaviš  dobar utisak. To ne podrazumeva da treba da budeš ljubazan i stručan samo u razgovoru s direktorom ili HR-menadžerom, već i u razgovoru s bilo kojim radnikom kompanije.

Ovo je važno jer obični radnik ili sekretarica može svom nadređenom preneti i informaciju kakav je utisak sugovornik – dakle, ti – preko telefona ostavio.

Dobro je da već u telefonskom razgovoru po mogućnosti saznaš koje će ti biti radne obaveze na potencijalnom radnom mestu. To će ti dati bolje razumevanje o vrsti i detaljima posla, a takođe može dati mogućnost za bolju pripremu ka intervjuu.

U telefonskom razgovoru možeš pitati i hoćeš li morati tokom intervjua popuniti neki upitnik, proći neke pismene ili praktične testove. Saznaćeš tako da li se moraš dodatno pripremiti, ili doneti neke dodatne stvari (recimo, papir i olovku ili još nešto).

Kad kreneš na razgovor za posao, pre svega pobrini se da stigneš pre zakazanog termina za intervju! Bolje je da ti čekaš svog potencijalnog poslodavca, nego da on čeka tebe. U suštini, u poslovnom životu (kao i u životu uopšte) dolazak na vreme je vrlo važan, a ponekad je presuđujuć.

Od velikog značaja je i da spremiš i doneseš dokumenta koje su ponajčešće potrebna za intervju. To su: diplome o stečenom obrazovanju ili o završetku studija, sertifikati o dodatnom obrazovanju, o znanju stranih jezika, pohađanju stručnih kurseva i naravno biografiju!

Razmisli i o odgovorima na pitanja koja te može pitati poslodavac na intervjuu.

Najčešća pitanja su:

  • Zašto ste otišli (zašto ste odlučili napustiti) svoj prethodni/posljednji posao (ako ste ga imali)?
  • Koje je Vam radno iskustvo? (Ako još nemate radnog iskustva, popričajte o dostignućima prilikom studija ili prilikom stručne prakse, opiši što umeš raditi i to bolje od ostalih. Razmisli i seti se gde ste već pokazao svoje veštine i stručna znanja. Bitno je da se tiču tvojih budućih obaveza na potencijalnom radnom mestu!)
  • Zašto želite da radite u našoj kompaniji?
  • Koje Vaše karakteristike mogu biti korisne za našu kompaniju?
  • Koje su Vaše najveće prednosti i slabosti u struci/ na radnom mestu?
  • Koji su Vaši najbolji rezultati u struci?
  • Da li imate određene strahove u profesionalnom radu? Kako se s njima borite?

Takođe razmisli i o odeći u kojoj ćeš otići na intervju. Neka prvi utisak o tebi bude što bolji.
Uredan kostim u poslovnom stilu, čiste uredne cipele i primerena torba, uredna kosa i nokti. To će biti dovoljno da ostaviš pozitivan utisak na sagovornika.

Želimo ti uspešan razgovor!

Must Read

Everything You Need To Know About the “Clean Beauty 2019” Phenomenon

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...

Behind the Scenes: The Unveiling of Urban Decay’s New Product Line

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...

Meghan Markle’s Assistant Is To Launch a New Series of Accessories

An unexpected trip to Italy Florence was the number one spot I've wanted to go to, so when the opportunity to travel to Italy arose,...